Συμβουλές μαγειρικής

Σοκολατοπιτα… για του Αγ.Βαλεντινου

Τα υλικα μας:
  • 2 κουπες νερο
  • 2 1/2 κουπες ζαχαρη
  • 1/3 κουπας κοσκινισμενο κακαο (αγλυκο)
  • 1 κουταλακι σοδα κοσκινισμενο
  • 1 πλακα βουτυρο σε κομματια (εγω βαζω μαργαρινη)
  • 3 κουπες αλευρι που φουσκωνει μονο του
  • 4 αυγα χτυπημενα
  • φουρνος 170 προθερμασμενος αερας 25 λεπτα
  • και για το γλασο 300γρ σοκολατα κουβερτουρα
  • 1 κουπα κρεμα γαλακτος
Εκτελεση
Βαζουμε σε μια κατσαρολα το νερο τη ζαχαρη το κακαο τη σοδα το βουτυρο και τα βαζουμε σε μετρια φωτια και τα ανακατευουμε.
Οταν κανει φουσκαλες το κατεβαζουμε απο τη φωτια και αφηνουμε να κρυωσει χτυπαμε τα αυγα. Σε μια λεκανη εχουμε ηδη κοσκινισει το αλευρι και αρχιζουμε να ριχνουμε μια απο το μειγμα της κατσαρολας μια αλευρι ωσπου να τελειωσει.
Βουτυρωνουμε μετριο ταψι ή φορμες του κεικ ή ατομικα φορμακια αλευρωνουμε λιγο και το βαζουμε στο φουρνο…
Για το γλασο ριχνουμε την κουβερτουρα σε κατσαρολακι σε σιγανη φωτια εγω το βαζω στο 3 (απο 9)και την κρεμα γαλακτος .
Ανακατευω καλα μεχρι να γινει ενα μειγμα .Τοτε ειναι ετοιμη!
Σε αυτο το χρονο βγαινει λιγο υγρη (σαν σοκολατοπιτα)
Επισης υπαρχει και γλασο με κακαο
καλη επιτυχια !!!

Το αποτελεσμα θα σας ξετρελανει!!!

 

Στήθος κοτόπουλου γεμιστό

Συστατικά
  •     4 στήθη κοτόπουλου φιλέτο ανοιγμένα στη μέση σαν βιβλίο
  •     150 γραμ σπανάκι κομμένο, ζεματισμένο και στυμμένο πολύ καλά
  •     6 λιαστές ντομάτες ψιλ/νες
  •     100 γρ τυρί φέτα ή άλλο τυρί τριμμένο
  •     Μισή κούπα λευκό κρασί
  •     Μισή κούπα ζωμό κότας
  •     Λίγο λάδι και λίγο βούτυρο
  •     Λίγη μουστάρδα
  •     Αλάτι (με προσοχή)
  •     Πιπέρι
Οδηγίες
  • Αλείφουμε τα ανοιγμένα φιλέτα κοτόπουλου με λίγη από τη μουστάρδα. Μόνο από τη μία πλευρά. Αφήνω για λίγο να μαριναριστεί στο ψυγείο
  • Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης δηλ. σπανάκι, φέτα και λιαστή
  • Μοιράζω τη γέμιση στα κοτόπουλα και πάνω από τη μουστάρδα.
  • Κλείνω τα κοτόπουλα με οδοντογλυφίδες και τα αλατίζω εξωτερικά.
  • Σε τηγάνι σοτάρω στο λάδι-βούτυρο τα κοτόπουλα από όλες τις πλευρές.
  • Σβήνω με το κρασί και ζωμό, αλατοπιπερώνω ελαφρά και μαγειρεύω για 20 λεπτά, αφού σκεπάσω με καπάκι το τηγάνι ή το σκεύος μας.
  • Αφαιρώ μετά από λίγο τις οδοντογλυφίδες και κόβω σε φέτες.
  • Σερβίρω με λαχανικά ή πατάτες ή ρύζι ή με ότι θέλουμε

 ΠΟΥΡΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Υλικά
    1½ κιλό γλυκοπατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
    2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
    1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή βούτυρο)
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
    Βήμα 1 Βάζω τις κομμένες γλυκοπατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό. Τις βράζω σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν μεν, αλλά να μην διαλύονται.
    Βήμα 2 Τις λιώνω με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι ή τις περνάω από το μύλο των λαχανικών –αποφεύγω να τις πολτοποιήσω με το μπλέντερ ή το μούλτι γιατί ο πουρές γίνεται κολλώδης.
    Βήμα 3 Τον μεταφέρω σε ένα μπολ και προσθέτω τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.


ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Υλικά
    400 ml κόκκινο ξηρό κρασί
    3/4 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
    1.100 - 1.200 γρ. χοιρινό από μπούτι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
    1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, ψιλοτριμμένο
    200 ml ελαιόλαδο
    2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
    2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές φέτες
    3 - 4 κλαράκια σέλινο, με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
    2 σκελίδες σκόρδου, χονδροκομμένες
    1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 100 ml νερό
    1 λίτρο ζωμός λαχανικών (ή νερό)
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
    Βήμα 1 Σε ένα μπολ βάζω το κρασί και τις σταφίδες και τα αφήνω για 20 λεπτά κατά μέρος.
    Βήμα 2 Πλένω και σκουπίζω καλά τα κομμάτια του κρέατος. Τα αλατοπιπερώνω, τα αλευρώνω καλά από όλες τις μεριές και τα τινάζω για να φύγει η περιττή ποσότητα αλευριού.
    Βήμα 3 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω τα κομμάτια του κρέατος, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Για καλύτερο αποτέλεσμα, ροδίζω τα κομμάτια σε δύο δόσεις γιατί, αν τα βάλω όλα μονομιάς στο λάδι, η θερμοκρασία του θα πέσει και το κρέας θα αρχίσει να βράζει μέσα στα ζουμιά του αντί να τσιγαριστεί.
    Βήμα 4 Βγάζω τα κομμάτια του κρέατος από την κατσαρόλα, τα μεταφέρω σε μια γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί και τα πασπαλίζω με το θυμάρι. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
    Βήμα 5 Καθαρίζω καλά την κατσαρόλα και ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνω τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο και τα σοτάρω για 3 – 4 λεπτά. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω τον αραιωμένο πελτέ, ανακατεύω και αδειάζω το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα (ή στο ταψί) με το κρέας.
    Βήμα 6 Τακτοποιώ τα λαχανικά ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος και προσθέτω το κρασί με τις σταφίδες. Ρίχνω επίσης 2 φλιτζ. τσαγιού από το ζωμό λαχανικών, ή όσο χρειάζεται για να μισοκαλυφθούν τα κομμάτια, και βάζω το σκεύος στο φούρνο, ξεσκέπαστο. Ψήνω για 45 λεπτά.
    Βήμα 7 Τότε ελέγχω μήπως χρειαστεί να προσθέσω λίγο ακόμα ζωμό (το υγρό πρέπει πάντα να τα κομμάτια του κρέατος μέχρι τη μέση) και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί με ένα κομμάτι λαδόκολλα και στη συνέχεια με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο). Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 40 – 45 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μελώσουν τα λαχανικά.
    Βήμα 8 Σερβίρω αν θέλω με ολόλευκο ρύζι.


Σαλάτα με σπανάκι, μανιτάρια και σάλτσα μουστάρδας

Υλικά   
  •     300 γρ. φρέσκα μανιτάρια (μικρά ή μεγάλα, λευκά ή καφετί)
  •     χυμός από ½ λεμόνι
  •     300 γρ. τρυφερά φύλλα από σπανάκι (καθαρό βάρος από καθαρισμένα φύλλα), τα μεγάλα κομμένα με το χέρι στη μέση, πλυμένα και καλά στεγνωμένα

Για τη σάλτσα
  •     100 ml ελαιόλαδο
  •     1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  •     2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  •     2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
  •     χυμός από ½ λεμόνι
  •     1 κουτ. γλυκού μέλι
  •     αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σκουπίζω καλά τα μανιτάρια με μια καθαρή, βαμβακερή, νοτισμένη πετσέτα, για να απομακρύνω τυχόν χώματα. Κόβω τις χονδρές άκρες των κοτσανιών τους, τις πετάω και  κόβω τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Τις βάζω σε ένα μπολ, ραντίζω με το χυμό λεμονιού και ανακατεύω καλά.

Σάλτσα μουστάρδας: 
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω αλάτι πιπέρι, ρίχνω και το σκόρδο και σοτάρω για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά, αδειάζω το περιεχόμενό του σε ένα μπολ και το αφήνω να κρυώσει και να γίνει χλιαρό. Προσθέτω τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το μέλι και ανακατεύω καλά.
Στραγγίζω τα μανιτάρια και τα ρίχνω σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Προσθέτω το σπανάκι και ανακατεύω καλά με τα χέρια μας. Περιχύνω με τη σάλτσα, νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.






Φουρτάλια με πατάτες και λουκάνικο

Υλικά
    8 αβγά
    650γρ. πατάτες μικρές, σε λεπτές ροδέλες
    250γρ. χωριάτικο λουκάνικο, σε λεπτές φέτες
    1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ή μαντζουράνα, ψιλοκομμένα
    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Βράζετε τις πατάτες για 5 λεπτά σε μπόλικο νερό και τις στραγγίζετε προσεκτικά για να μη σπάσουν.

Βάζετε το λουκάνικο σε μεγάλο, βαθύ (προτιμότερο αντικολλητικό) τηγάνι με διάμετρο 30εκ. και το ψήνετε μέχρι να βγάλει το λίπος του και να ψηθεί. Βγάζετε το λουκάνικο με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετείτε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.

Χύνετε το μισό λίπος από το λουκάνικο και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τμηματικά τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Παίρνετε τις μισές και τις βάζετε στην άκρη. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Ετοιμάζετε τη φρουτάλια. Αλατίζετε ελαφρώς τις πατάτες που έμειναν στο τηγάνι, τοποθετείτε από πάνω το λουκάνικο και σκεπάζετε με τις υπόλοιπες πατάτες. Τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι. Χτυπάτε τα αβγά και προσθέτετε το δυόσμο ή τη μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε τη φρουτάλια πάλι στη φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνετε από πάνω τα αβγά.

Κουνάτε το τηγάνι για να πάει το μίγμα παντού και να σκεπαστούν οι πατάτες. Σκεπάζετε και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά περίπου για 4-5 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το μίγμα από κάτω. Παίρνετε ένα μεγάλο καπάκι και αναποδογυρίζετε τη φρουτάλια. Τη ρίχνετε πάλι από την άλλη πλευρά στο τηγάνι και αφήνετε να ψηθεί και να φουσκώσει καλά. Σερβίρεται ζεστή. 

 

Εδώ είναι τα πέντε τρόφιμα που θα πρέπει να γίνουν μέρος της διατροφής σας φέτος το φθινόπωρο.

 1. Μελιτζάνα
Οι μελιτζάνες αποτελούν τρόφιμα ενίσχυσης της εγκεφαλικής λειτουργίας που οφείλεται στην ένωση nasunin, η οποία προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου σας από την οξείδωση.

Το χλωρογενικό οξύ που έχουν οι μελιτζάνες έχει αντικαρκινική, αντι-ιική δράση και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης.

Όταν είναι εμποτισμένες ή τηγανισμένες σε λάδι (οι μελιτζάνες δρουν σαν σφουγγάρια) ή φορτώνονται με τυρί, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

2. Κολοκύθα
Η πορτοκαλί σάρκα της είναι ένα δώρο φορτωμένο με βήτα-καροτίνη (300% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ένα φλιτζάνι), η οποία είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, που είναι ζωτικής σημασίας βιταμίνη για υγιές δέρμα, μάτια και οστά.

Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C που βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθά τη γενική υγεία του εντέρου.

3. Ρόδι
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού κάνει καλό στην καρδιά καθώς συμβάλλει στην πρόληψη ζημιών του κυκλοφορικού, μειώνοντας τη συσσώρευση των επιβλαβών λιπών στις αρτηρίες.

4. Cranberries
Οι ανθοκυανίνες, οι ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το βαθύ κόκκινο χρώμα τους αποτελούν ισχυρούς αντιοξειδωτικούς και αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες.

Τα Cranberries μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της ουροδόχου κύστης, την προστασία από τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη και να προσφέρουν φυτικές ίνες.

5. Πράσα
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το σκόρδο και το κρεμμύδι προστατεύουν από την καρδιακή νόσο και αυτό οφείλεται στις πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από την οξειδωτική βλάβη και βοηθούν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Έρευνα έχει δείξει ότι η βιταμίνη Κ έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και επίσης ωφέλιμη όταν πρόκειται για την αύξηση της ευαισθησίας του οργανισμού στην ινσουλίνη. Επίσης, η βιταμίνη Κ είναι καλή και για την υγεία των οστών.

 

Τι να τρώνε τα παιδιά στο ολοήμερο

Τι μπορείτε να ετοιμάζετε
- Μπιφτέκια με πουρέ ή πατάτες φούρνου.
- Κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και ρύζι.
- Ζυμαρικά με κιμά (ιδανικά ριγκατόνι, πένες ή φιογκάκια) ή ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα και τριμμένο τυρί
- Γεμιστά
- Κοτομπουκιές
- Κοτόπουλο κοκκινιστό (μπούτι ή σε κομματάκι) με ρύζι
- Μπέργκερ με μπιφτέκι ή κοτόπουλο πανέ, τυρί, ντομάτα και πατάτες που έχετε «τηγανίσει» στον φούρνο

Προτάσεις για συνοδευτικό
- Αγγούρι και καρότο κομμένο σε λουρίδες
- Ένα κομμάτι τυρί (φέτα ή κασέρι)
- Ψωμί
- Φρούτο (αν δεν έχει φάει νωρίτερα, στο διάλειμμα του σχολείου)

 

 

Μπελ Λιν Σαντραβιμόν

Για να φτιάξεις αυτό το απολαυστικό ρόφημα θα χρειαστείς περίπου 10εκ. λίτρου χυμού πορτοκαλιού, 6εκ. Λίτρου χυμού ανανά και 2εκ. λ. λεμονιού.

Η παρασκευή είναι πανεύκολη! Αδειάζεις τα ροφήματα σε σέικερ με παγάκια και ανακινείς καλά! Το βάζεις σε ψηλό ποτήρι και το διακοσμείς με μια φέτα ανανά ή πορτοκαλιού.



Φρουτ Παντς

Και αυτό το δροσερό cocktail σερβίρεται και με αλκοόλ. Η επιλογή είναι δική σου!

Ρίξε σε ένα μεγάλο ποτήρι με μπόλικα παγάκια 6εκ. ανανά και άλλα τόσα από χυμό λεμόνι. Πρόσθεσε 12εκ. πορτοκαλιού, λίγες σταγόνες γρεναδίνης και ανακάτεψε διεξοδικά.

Το πίνεις με καλαμάκι και στο στολίζεις με κεράσακι και μια φέτα από λεμόνι ή πορτοκάλι.




Φτιάξτε χειροποίητο παγωτό με 2 υλικά σε 5 λεπτά χωρίς 

Υλικά

Τα υλικά που χρειάζεστε είναι τα εξής:
- 400ml) ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα (χωρίς λιπαρά ή κανονικό) παγωμένο
- 2 φλιτζάνια (450 ml) κρέμα γάλακτος, παγωμένο

Εκτέλεση

Τοποθετήστε το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα και την κρέμα γάλακτος στο ψυγείο
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ.
Οταν γίνει σαντιγί, χαμηλώστε την ταχύτητα για λίγο και ρίξτε μεσα το ζαχαρούχο γάλα. Αν θέλετε προσθέστε λίγη βανίλια.
Στη συνέχεια, αυξήστε την ταχύτητα του μίξερ στο μέτριο μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό.
Τοποθετήστε το παγωτό σε ένα μεγάλο επανασφραγιζόμενο δοχείο και να παγώσει τουλάχιστον 6 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Δώστε γεύση στο παγωτό σας, προσθέτοντας θριμματισμένα μπισκότα, σιρόπι, φρούτα κλπ.
Πάρτε κάποιες ιδέες από το βίντεο της Gemma, η οποία παρουσιάζει έξι συνδυασμούς γεύσεων που θα σας δώσουν έμπνευση.παγωτομηχανή! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου