Σάββατο 11 Μαΐου 2019


Η Άνοιξη είναι ήδη εδώ, αλλά για πολλούς (δυστυχώς) φέρνει μαζί της και..παρέα! Και αυτή δεν είναι άλλη παρά οι ενοχλητικές αλλεργίες.
Ρινίτιδα, άσθμα, αλλεργικό έκζεμα, συνάχι, δερματίτιδες είναι μερικά από τα συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους αυτήν την εποχή. Καθώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τις αλλεργίες, πρωταρχικός στόχος είναι η ανακούφιση από τα παραπάνω συμπτώματα. Ξεκινήστε λοιπόν τη μάχη με τις αλλεργίες από την... κουζίνα, βάζοντας στο καθημερινό σας πρόγραμμα τις παρακάτω τροφές!
Μήλα
Τα μήλα είναι πλούσια σε κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές με αντιφλεγμονώδεις και αντιισταμινικές ιδιότητες που προστατεύει από τις αλλεργίες και το άσθμα. Αρκετά από τα οφέλη του μήλου προέρχονται από τη φλούδα του, που είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες, οι οποίες αναστέλλουν την κυτταρική βλάβη.
Γιαούρτι
Τα προβιοτικά του γιαουρτιού μπορούν να περιορίσουν την αλλεργική αντίδραση στη γύρη. Τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού συστήματος και παράλληλα καταστέλλουν την αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα.
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλες) είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη δράση η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δερματίτιδας, του εκζέματος, της αρθρίτιδας, ακόμα και του άσθματος. 
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα υγιεινό σνακ και είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Το μαγνήσιο προστατεύει από τον συριγμό που συνοδεύει το άσθμα και η βιταμίνη Ε ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στους ιστούς και φλεγμονές. Παράλληλα, αποτελούν εξαιρετική πηγή των ωφέλιμων ω-3 λιπαρών οξέων με αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη δράση, έναντι των αλλεργιών. 
Ντομάτες 
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά του άσθματος και των αναπνευστικών προβλημάτων. Παράλληλα, η βιταμίνη C που περιέχουν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα γενικότερα, και αποτελεί ένα φυσικό αντιισταμινικό, που καταστέλλει το οίδημα. 
Όσπρια
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, όπως τα όσπρια, φαίνεται πως παρουσιάζουν αντιβακτηριδιακή και αντιιική δράση στον οργανισμό μας, βοηθώντας τον να ενισχύσει την ανοσία του. 
Μούρα
Τα μούρα συνιστούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών τα οποία χαρακτηρίζονται από ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να ανακουφίσουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών. Εντάξτε τα λοιπόν στην καθημερινή σας διατροφή και επωφεληθείτε των θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου